Onlangs is in een Kamerbrief bekendgemaakt welke korting op de stikstofgebruiksnorm toegepast gaat worden bij het na 1 oktober inzaaien van een vanggewas op zand- en lössgronden. Ook is de lijst gepubliceerd van de zogenaamde winterteelten waarna geen vanggewas geteeld hoeft te worden. Deze regels zijn al langer aangekondigd in het 7e Actieprogramma en gaan dit jaar al in.
Let op, De regels zijn nog niet definitief en kunnen dus nog wijzigen. De hierna volgende lijsten met toegestane vanggewassen en winterteelten zijn echter wel definitief om duidelijkheid te verschaffen voor dit jaar.
Wat is nu het doel van het telen van vanggewassen?
De gedachte hierachter is dat het vanggewas stikstof opneemt die niet gebruikt is door het hoofdgewas. Hierdoor komt er minder stikstof in het grondwater terecht. Hoe eerder een vanggewas tot ontwikkeling komt, hoe meer stikstof opgenomen kan worden. Daarom geldt er een korting voor later inzaaien van het vanggewas.
Moet ik nu na iedere teelt een vanggewas inzaaien?
Nee, na specifiek benoemde winterteelten hoeft geen vanggewas ingezaaid te worden. Deze betreffende winterteelten zijn in een lijst opgenomen die u onder dit bericht kunt openen. Belangrijke gewassen hierbij zijn suikerbieten die na 1 november geoogst worden, wintergranen, grassen, bepaalde zetmeelaardappelen en een aantal tuinbouwgewassen.
Na consumptieaardappelen, granen en voor 1 november gerooide bieten moet dus wel een vanggewas gezaaid worden.
Wat als ik nu het vanggewas niet of na 1 oktober inzaai?
Het gevolg hiervan is dat in het volgende jaar de totale stikstofgebruiksnorm op het bedrijf daalt met 5, 10 of 20 kg per ha niet of te laat ingezaaid vanggewas. Bij inzaai tussen 2 en 14 oktober geldt 5 kg korting, tussen 15 en 31 oktober 10 kg korting en vanaf 1 november of geen inzaai 20 kg per ha.
De korting wordt berekend op bedrijfsniveau en dus niet op perceelsniveau.
Stel dat in 2023 na 5 ha consumptieaardappelen geen vanggewas ingezaaid is. Dan daalt de totale stikstofgebruiksnorm in 2024 met 5 x 20 = 100 kg. Of u de betreffende percelen in 2024 in gebruik heeft doet hierbij niet ter zake.
Is ook nog voorgeschreven welke vanggewassen ik kan zaaien?
Ja, ook hier is weer een lijst voor gepubliceerd. De bekende vanggewassen zijn ook opgenomen in deze lijst die ook onder het dit bericht is opgenomen.
Hoe zit het nu met de teelt van mais?
Voor de teelt van mais wijzigt er helemaal niets. Hier moet dus in de meeste gevallen voor 1 oktober het vanggewas ingezaaid zijn. Bij onderzaai geldt dit niet mits het vanggewas tot ontwikkeling is gekomen. Verder is de keuze uit vanggewassen veel kleiner dan in de lijst zoals hierboven opgenomen.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
Henk Oppers: 06 22 52 05 48
René van Lieshout: 06 22 41 93 55