Vorige week heeft u een bericht kunnen lezen over vanggewassen op zandgronden. In dit artikel bespreken we de verplichting tot het telen van een vanggewas na mais op klei en veegronden voor derogatiebedrijven in de nieuwe NV-gebieden.
NV-gebieden, wat zijn dat nu weer?
Dit zijn de zogenaamde 'nutriënt verontreinigde gebieden', te weten de huidige zand- en lössgronden met een lage derogatienorm in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Utrecht en Overijssel.
Daarnaast zijn alle percelen in de waterschappen Noord-Hollands Noorderkwartier, Delfland en Brabantse Delta ook aangewezen als NV-gebieden. Het waterschap Brabantse Delta omvat de volgende gemeenten (sommige gedeeltelijk): Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Dongen, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, Loon op Zand, Moerdijk, Steenbergen, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Tilburg, Waalwijk, Woensdrecht en Zundert.
Voor welke bedrijven geldt nu de extra verplichting?
Het telen van een vanggewas na mais geldt alleen voor bedrijven die deelnemen aan de derogatie en waarvan de percelen op klei- en veengrond in de NV-gebieden liggen.
Op percelen gelegen op zandgrond geldt al de "normale" regeling voor vanggewas na mais op zandgronden.
Gelden er voorwaarden aan de inzaai van het vanggewas?
Er gelden een aantal voorwaarden, maar de eisen zijn minder streng dan voor maispercelen op zandgronden.
Zo geldt er geen uiterste in zaaidatum van het vanggewas (inzaai na 1 oktober dus toegestaan). Het vanggewas moet wel direct na de oogst ingezaaid worden.
Het vanggewas mag pas vanaf 1 februari in het daaropvolgende jaar vernietigd worden. Dit betekent dus dat er niet voor de winter geploegd kan worden.
Alleen de volgende gewassen zijn toegestaan als vanggewas: Gras, bladkool, bladrammenas, winterrogge, -gerst, -tarwe, triticale en Japanse haver.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
Henk Oppers: 06 22 52 05 48
René van Lieshout: 06 22 41 93 55