In het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn is opgenomen dat op zandgronden in de jaren 2023 t/m 2026 eenmaal een rustgewas geteeld moet worden op perceelsniveau. Het is ook mogelijk om na de hoofdteelt van een vroeg rooi- of oogstgewas een onbemest vanggewas te zaaien. Dit vanggewas dient uiterlijk 31 augustus ingezaaid te zijn en mag pas vanaf 1 februari vernietigd worden. Dit vanggewas wordt dan ook gezien als een rustgewas.
In dit artikel wordt eerst de regeling besproken en later wordt teruggekomen op de mogelijkheid van het vanggewas als rustgewas,
Onder andere grassen, granen en luzerne zijn rustgewassen. De complete lijst met toegestane rustgewassen kunt u downloaden via de button onderaan dit artikel.
De verplichting geldt op perceelniveau. Wanneer een perceel door een andere landbouwer in gebruik wordt genomen, dient dus nog steeds rekening gehouden te worden met het verplichte rustgewas op dat perceel. Hoogstwaarschijnlijk introduceert RVO een kaartlaag in Mijn Percelen waarop zichtbaar is welke gewassen er de afgelopen jaren zijn geteeld op een perceel.
Het rustgewas dient in beginsel als hoofdteelt op het perceel aanwezig te zijn. In het kader van de mestwetgeving is er geen exacte definitie geformuleerd voor welke periode de hoofdteelt op het perceel aanwezig moet zijn. Het gewas dient opgegeven te worden bij de gecombineerde opgave en daarnaast ook als hoofdteelt geteeld en geoogst te worden.
Ja, de verplichting voor het telen van een rustgewas geldt niet voor percelen waarop:
Voor de uitzondering met de meerjarige teelt geldt dat het gewas in de gehele periode van 2023 t/m 2026 aanwezig moet zijn op het perceel. Wanneer er in 2023 geen rustgewas op een perceel aanwezig is, kan in 2024 dus niet met een meerjarige teelt gestart worden. Er dient in 2024 eerst een rustgewas geteeld te worden zodat in 2025 gestart kan worden met een meerjarige teelt.
Op de lijst met rustgewassen staat ook het volgende gewas vermeld:
Korte (groente)teelten, of vroeg geoogste gewassen of in voorkomend geval een combinatie van beiden, gevolgd door een vroeg ingezaaid onbemest vanggewas (inzaai voor 1 september)
Praktisch betekent dit dat wanneer een hoofdteelt vroeg geoogst wordt en er uiterlijk 31 augustus een vanggewas wordt gezaaid welke niet wordt bemest, deze combinatie ook wordt gezien als een rustgewas. Er zijn geen hoofdteelten uitgesloten. De verplichting van het rustgewas kan dus ook ingevuld worden met de teelt van vroeg geoogste mais of aardappelen in combinatie met een vanggewas voor 1 september.
Er worden geen eisen gesteld aan het soort vanggewas of aan de hoeveelheid. Vanzelfsprekend dient het perceel goed- en zichtbaar bedekt te zijn. Let op: onderzaai bij mais wordt niet gezien als rustgewas.
In de gecombineerde opgave kan een nateelt opgegeven worden bij een perceel. Mocht u twijfelen of dit reeds gebeurd is dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen.
Het is helaas (nog) niet mogelijk om hier een inzaaidatum aan toe te voegen. Voor dit kalenderjaar adviseren we om bewijs in de eigen administratie te bewaren van het tijdig inzaaien van het vanggewas. Denk hierbij aan een factuur van het oogsten van de hoofdteelt en/of het inzaaien van een vanggewas.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
Henk Oppers: 06 22 52 05 48
René van Lieshout: 06 22 41 93 55
Disclaimer
Wij betrachten grote zorgvuldigheid bij het opstellen van berichten als bovenstaande. Desondanks bestaat de mogelijkheid dat geplaatste informatie niet meer actueel of juist is. Alle informatie in dit bericht is dan ook onder voorbehoud. Voor de gegeven informatie aanvaardt FG Bedrijfsontwikkeling bv geen enkele aansprakelijkheid.
In verband met privacyregelgeving wordt hierbij nog opgemerkt dat u deze mailing eenvoudig op kunt zeggen (onderaan mail) indien u hier geen prijs (meer) op stelt.
Download de lijst met rustgewassen