Registratie verblijfplaats middels I&R-paarden
Nieuw is dat vanaf 21 april 2021 ook geregistreerd moet worden op welke locatie het paard verblijft. Dit moet geregistreerd worden in de I&R-paarden. Voor de locatie is een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig. In de I&R moet o.a. het chipnummer van het paard gekoppeld worden aan het UBN.
Het systeem is in hoofdlijnen vergelijkbaar met I&R voor bijvoorbeeld rundvee, varkens, schapen en geiten.
De I&R-paarden geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren. De registratieplicht geldt voor ieder paard, dus ook als maar één (hobby)paard wordt gehouden.
De locatie waar het paard wordt gehouden, moet een UBN hebben. Dit geldt ook voor de locatie van particulieren. Een UBN kan worden aangevraagd bij RVO. Als voor een locatie al een UBN beschikbaar is, kan de diersoort ‘paarden’ aan het bestaande UBN worden toegevoegd.
Zie de
site van RVO voor meer informatie over het UBN.
Melden I&R
Bij een I&R-melding moeten gegevens over de locatie (UBN), de ID-code (UELN-levensnummer of chipnummer) van het dier en de datum worden doorgegeven. Een melding kan worden doorgegeven via:
- De site van mijn.rvo.nl. Dit kan vanaf 12 april 2021.
- Een bedrijfsmanagementsysteem.
Wijziging locatie en registratieplicht
Zoals hierboven aangegeven moet een paard vanaf 21 april worden gemeld in de I&R-paarden. Daarna is bij verplaatsing naar een andere locatie een bepaalde registratie verplicht.
Als het paard 30 dagen of langer naar een andere locatie gaat, moet het paard worden afgemeld bij de I&R. De partij waar het paard naar toe is gegaan, meldt het paard aan bij de I&R op zijn UBN. Beide meldingen moeten binnen 7 dagen na vervoer worden gedaan.
Ook bij afvoer naar het slachthuis of bij sterfte moet een melding in de I&R worden gedaan.
Als een paard korter dan 30 dagen naar een andere locatie gaat, dan hoeft het paard in de I&R niet af- en aangemeld te worden. In de eigen administratie moet opgenomen worden op welke datum het paard is vervoerd en naar welke locatie het paard is gegaan. De andere partij moet in eigen administratie bijhouden vanaf welke datum het dier aanwezig is en wat de vorige locatie van het paard was.
Wie moet wat melden?
In de praktijk is de eigenaar van het paard vaak ook de verzorger (houder van het paard) en houdt het paard in/op een eigen locatie (stal en/of perceel). Het kan ook voorkomen dat het paard op een andere locatie wordt gehouden, bijvoorbeeld in een manege of een pension. In dat geval moeten beide partijen een deel van de registratie van het paard op zich nemen.
Als een paard op een andere locatie wordt gehouden (bijvoorbeeld in een manege of pension die niet van de verzorger van het paard is), dan wordt de verantwoording voor de registratie van paarden opgesplitst naar twee verschillende soorten ‘paardenhouders’:
- Exploitant van het paard: degene die verantwoordelijk is voor het paard.
- Exploitant van de locatie: degene die verantwoordelijk is voor de locatie (stal en/of percelen).
Regels voor de exploitant van het paard
De exploitant van het paard is degene die verantwoordelijk is voor de dagelijkse verzorging van het paard. Dit is de houder van het paard.
De houder van het paard is, zoals nu ook al het geval is, verantwoordelijk voor de registratie van het paard middels de chip en het paspoort. De houder van het paard speelt verder geen rol in de registratie van de locatie waar het paard verblijft (I&R-paarden).
Regels voor de exploitant van de locatie
De exploitant van de locatie (bijv. manege of pension) is degene die verantwoordelijk is voor de locatie (UBN) waar het paard wordt gehouden. Dit is de exploitant van de locatie, de locatiehouder/-eigenaar.
De locatiehouder/-eigenaar is er verantwoordelijk voor dat het paard in de I&R gekoppeld is aan de locatie. Hiervoor moet de stalhouder zorgen voor een UBN voor de betreffende locatie.
Voorbeeldsituaties
Paard van particulier in weide van agrariër Als het de bedoeling is dat het paard 30 dagen of langer in de weide loopt, dan moet de agrariër het paard op zijn UBN aanmelden in I&R. Loopt het paard minder dan 30 dagen in de weide, dan moet de agrariër dit in de eigen administratie registreren.
Pensionhouder met meerdere paarden van derden Een pensionhouder heeft paarden gestald van meerdere houders van paarden. De pensionhouder is de beheerder van de locatie en daarmee de locatiehouder/-eigenaar. De pensionhouder is daardoor voor alle paarden verantwoordelijk voor een juiste registratie in I&R-paarden.
Als de paarden tijdelijk (< 30 dagen) naar een andere locatie gaan, moet de pensionhouder dit registreren in de eigen administratie.
Particulier met paard in eigen weide Het kan voorkomen dat een particulier een paard het jaarrond in een eigen weide heeft lopen. Er is geen stal aanwezig. De weide is de locatie waar het paard verblijft en daarvoor moet een UBN worden aangevraagd. De particulier moet het paard in I&R-paarden koppelen aan het UBN.
Advies
Vanaf 21 april 2021 moeten paarden, naast de registratie middels de chip en het paspoort, ook geregistreerd worden in I&R-paarden. In I&R-paarden wordt een koppeling gelegd tussen het chipnummer en het UBN. Hiermee wordt de locatie (UBN) vastgelegd waar de paarden verblijven.
Hoewel nog niet alle regelgeving gepubliceerd is, waardoor nog niet alle details bekend zijn, geeft RVO aan dat vanaf 12 april 2021 paarden geregistreerd kunnen worden in de centrale database voor I&R-paarden. Formeel moet dit uiterlijk 21 april geregeld zijn.
Meer informatie
Zie de
site van RVO voor meer informatie over I&R-paarden.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
Martijn Verhagen: 06 34 64 62 56
Henk Oppers: 06 22 52 05 48
René van Lieshout: 06 22 41 93 55