Tot en met 7 april kan de derogatie voor 2023 aangevraagd worden. Met een derogatievergunning mag meer stikstof uit dierlijke mest op de percelen uitgereden worden.
Geldt nog steeds de eis van 80% grasland?
In de periode van 15 mei tot en met 15 september moet ook dit jaar 80% van de oppervlakte landbouwgrond grasland zijn. Let op, vanaf dit jaar moeten bufferstroken aangehouden worden langs sloten van 1, 3 of 5 meter breed. Deze bufferstroken mogen niet bemest worden en zijn geen landbouwgrond. De oppervlakte van de bufferstroken telt dus niet mee voor het areaal grasland (en ook niet voor bouwland), ook al zijn deze stroken gewoon grasland.
Zie hiervoor ons vorige bericht. Zijn er nog andere voorwaarden?
Net als in eerdere jaren is fosfaatkunstmest niet toegestaan en bij het scheuren van grasland is er soms sprake van een korting op de totale stikstofgebruiksnorm. Verder moet bij het gebruik van een sleepvoetbemester op klei- en veengronden de buitentemperatuur lager zijn dan 20 graden.
Hoeveel mest mag er dan uitgereden worden?
Dit jaar mogen bedrijven 240 kg stikstof uit dierlijke mest aanwenden. Bedrijven op zand- en lössgronden in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht (de zogenaamde met nutriënten verontreinigde gebieden, de NV-gebieden) mogen 220 kg stikstof aanwenden. Ook de percelen in de gebieden van het waterschap Brabantse Delta en de hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier en Delfland vallen onder de NV-gebieden.
Dit is 10 kg minder dan vorig jaar en deze hoeveelheid wordt de komende jaren verder afgebouwd. Door deze afbouw worden meer kosten gemaakt voor mestafzet. Hiervoor is een subsidieregeling gepubliceerd welke opgesteld is van 1 tot en met 30 juni 2023. Hierover informeren wij u nog in een apart bericht.
De derogatie geldt niet voor percelen die gelegen zijn in Natura 2000-gebieden en grondwaterbeschermingsgebieden. Hier geldt de waarde van 170 kg stikstof.
Hoe zit het met de grondmonsters?
Het grondmonster mag op 7 april 2023 niet ouder zijn dan 4 jaar. De monsternamedatum is dan 8 april 2019 of jonger.
Dit jaar mag één monster betrekking hebben op maximaal 5 ha.
En het bemestingsplan?
Op basis van de grondmonsters moet op uiterlijk 7 april een bemestingsplan opgesteld zijn.
Zijn er nog kosten verbonden aan de derogatievergunning?
Ja, helaas wel. De aanvraag van de vergunning kost 50 euro leges. Daarnaast betaalt u eind 2023 een bedrag voor de monitoring van de milieueffecten.
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
Henk Oppers: 06 22 52 05 48
Elze van den Berselaar 06 12 03 64 70
René van Lieshout: 06 22 41 93 55