Jaarlijks mag een bedrijf maximaal 250 kg fosfaat uit dierlijke mest forfaitair, dus zonder wegen, bemonsteren en analyseren, afvoeren naar particulieren. Met de afvoer van fosfaat word ook al snel 500 kg dierlijke stikstof afgezet. Omdat stikstof dierlijk op de meeste bedrijven de beperkende factor is, is het zeer interessant om van deze vrijstelling gebruik te maken. Maar welke regels gelden nu?
Wie is nu een particulier in de zin van de Meststoffenwet?
Een particulier is iemand zonder landbouwbedrijf en zonder relatienummer bij RVO.
Hoeveel mest mag een particulier aanwenden?Een particulier mag maximaal 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof uit dierlijke mest per ha gras- of bouwland aanwenden. Betreft de grond van een particulier geen gras- of bouwland, maar een tuin dan geldt een norm van maximaal 20 kg fosfaat per ha (geen norm voor stikstof). Let er bij een tuin dus op dat de plaatsingruimte beperkt is.
Hoeveel en welke mest mag afgezet worden?
Het is het meest logisch om vaste mest af te zetten (mestcode 10). Per ton mest zit hier 3,2 kg fosfaat en 6,4 kg stikstof in. Iedere particulier mag maximaal 20 kg fosfaat aanvoeren. Dit betekent dus dat een particulier maximaal 6,2 ton vaste mest aan kan voeren (indien de particulier voldoende plaatsingsruimte heeft, zie alinea hierboven).
Let op, dikke fractie na mestscheiding, mestcode 13, mag niet forfaitair afgezet worden, dus ook niet naar een particulier.
Wat te doen met het vervoersbewijs?
Voor forfaitaire afvoer naar een particulier moet opmerkingscode “31” ingevuld worden op het vervoersbewijs. Let op, vervoersbewijzen kunnen alleen digitaal ingestuurd worden via mijn.rvo.nl.
Zorg er verder voor dat de particulier ook daadwerkelijk het vervoersbewijs ondertekent voor ontvangst van de mest en bewaar dit bewijs in de administratie. Bij een controle door de NVWA is dit van groot belang.
Waarschijnlijk is 2021 het laatste jaar dat forfaitair mest afgezet kan worden. Met de invoering van het digitale real time systeem voor vervoersbewijzen, zoals voorzien in 2022 is dit niet meer toegestaan. Maar er dus nog gebruik van!
Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
Martijn Verhagen: 06 34 64 62 56
René van Lieshout: 06 22 41 93 55