Vanaf dit jaar worden de regels omtrent het verplichte vanggewas na snijmais op zand- en lössgrond flink aangescherpt. Uiterlijk op 1 oktober moet namelijk het vanggewas ingezaaid zijn. Voor CCM en andere maissoorten gelden andere regels.
Er zijn drie opties voor het telen van een vanggewas na snijmais op zand- en lössgronden. De keuze wordt bepaald door de oogstdatum van de snijmais en het daaropvolgend gewas.
Oogst voor 1 oktober
Direct aansluitend en uiterlijk op 1 oktober een vanggewas telen. De toegestane gewassen zijn gelijk aan de huidige toegestane gewassen. Dit zijn gras, winterrogge, bladkool, bladrammenas, wintertarwe, wintergerst, triticale en Japanse haver. Het vanggewas mag pas vanaf 1 februari in het daaropvolgende jaar worden vernietigd.
Oogst na 1 oktober
Onderzaai van een toegestaan vanggewas. Praktisch gezien kan dit alleen gras zijn. Ook dit vanggewas mag pas vanaf 1 februari worden vernietigd.
Teelt van wintergraan na snijmais als hoofdgewas in het daaropvolgende jaar
Uiterlijk op 31 oktober een toegestaan wintergraan telen. Toegestaan zijn de volgende gewassen: spelt, triticale, winterrogge, -tarwe en -gerst. Dit wintergraan moet het daarop volgende jaar als hoofdteelt worden geteeld en geoogst.
Deze keuze moet uiterlijk op 1 oktober bij RVO worden gemeld.
Na de teelt van biologische snijmais, CCM, korrelmais en MKS op zand- en lössgrond moet direct aansluitend, maar uiterlijk 31 oktober een wintergraan worden geteeld. Ook hiervoor zijn de volgende soorten aangewezen: spelt, triticale, winterrogge, -tarwe of -gerst. Deze gewassen hoeven echter niet als hoofdteelt te dienen en mogen vanaf 1 februari worden vernietigd. Een melding is in deze situatie niet verplicht.
Met name bij de teelt van snijmais hebben de nieuwe regels veel impact. Bij de keuze om vroeg te oogsten zal bij de rassenkeuze hiermee reeds rekening gehouden moeten/kunnen worden. Een optie is om te kiezen voor een (zeer) vroeg ras. In veel gevallen zal echter gekozen moeten worden voor onderzaai.
De teelt van een wintergraan na snijmais zal veelal geen alternatief zijn omdat dit graan als hoofdteelt voor het volgende jaar moet blijven staan.
Tom Vloet: 06 31 94 59 71
René van Lieshout: 06 22 41 93 55